Bursa Gümrük Müşavirliği Tarım Fuarında

Tarım ve hayvancılık sektörlerinin merakla beklediği Bursa18’inci Uluslararası Tarım Fuarı ve BURSA 13’üncü Uluslararası Hayvancılık Ekipmanları Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı. Bursa Gümrük Müşavirliği personeli de fuar alanındaki firmaları ziyaret ederek bilgi alışverişinde bulundu.

Tarım ve hayvancılık sektörünün en büyük iki fuarından biri olan Bursa Uluslararası Tarım Fuarı’nın 18’incisi ve Bursa Uluslararası Hayvancılık Ekipmanları Fuarı’nın 13’üncüsü TÜYAP Bursa Fuar alanında açıldı. Pandemi nedeniyle geçen yıl yapılmayan fuara ziyaretçilerin ilgisi yoğun oldu.

Türkiye’nin dört bir yanından yaklaşık 150 firmanın yer aldığı fuarı, Bursa Gümrük Müşavirliği (BGM) personellerini de ziyaret etti.


Gümrük Müşaviri Engül Yavuzarslan, Gümrük Müşavir Yardımcıları Ayşegül Çiçek ve Cevdet Yeşil fuar alanındaki firmaları gezerek çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Firmaların dış ticaret nabzını yoklayan BGM Personeli, bu konuda firma temsilcilerine başarılar diledi.

Yerli ve yabancı misafirlerini ağırlayan fuar 9 Ekim 2021 tarihinde sona erecek. Fuarı 150 bin kişinin ziyaret etmesi, yaklaşık 250 milyon dolarlık da iş anlaşmalarının olması bekleniyor.

Tarım ihracatında ne durumdayız?
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2021 İhracat Raporu’na verilerine göre, Tarım ihracatı, eylülde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23,8 artarak 2 milyar 744 milyon 31 bin dolara çıktı. Tarım sektörü böylece aylık bazda tüm zamanların en yüksek dış satımını gerçekleştirdi. Türkiye’nin tarım ihracatı, geçen ay toplam ihracatın yüzde 13,2’sini oluşturdu. Ayrıca 2000’lerin başında 20–30 milyon dolar seviyesinde ekipman, 30–40 milyon dolar seviyesinde traktör ihracatı yapan ve dış ticaret açığı veren Türk Tarım Makineleri Endüstrisi, bugün 1 milyar dolar seviyesini aşan ihracatı ile dış ticaret dengesini kurmaya başladı.

Hollanda rekor kırdı
Türkiye’nin tarımsal ihracatındaki artışa karşın, Konya büyüklüğündeki Hollanda’nın 2020 yılında toplam tarımsal ihracatı yeni bir rekor olan 95,6 milyar euro (116,3 milyar dolar) seviyesinde gerçekleşti. Hollanda söz konusu tarihte gerçekleştirdiği tarımsal ürün ihracatıyla dünyada ikinci sıraya yükselirken, Türkiye 23’üncü sırada yer almıştı.
Türkiye’de yetişmesi mümkün olan tarım ürünlerinin yeterli derecede üretilmediği ve çiftçiye destek verilmediği için buğday, arpa, mısır, nohut, mercimek, fasulye, ayçiçeği, pamuk, tütün gibi birçok ürünün dışarıdan alındığını kaydeden uzmanlar, tarım politikalarında teknolojiyi dikkate almanın gerektiğini vurguluyor.