“Sanayi Uluslararası Rekabette Sınıfta Kalır”

OSB’lerin yönetiminin valiliklere devredilmesini öngören yasa tasarısı, sanayicinin gündeminde en çok konuşulan konu oldu. OSB yönetimleri, tasarıya karşı çıkarken, bazıları da valilik tarafından yönetilmesi ile ilgili, OSB genel kurullarının karar vermesi görüşünde… Peki bu tasarı yasalaşırsa Türkiye uluslararası rekabette kayıp yaşar mı? Rekabet.net’e konuşan URTEB Genel Başkanı Ahmet Özenalp; “Bu düzenleme OSB’lerin uluslararası piyasalarda rekabet etmesine müdahaledir” dedi.

Özge Comba Alkış

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı 4562 sayılı OSB Kanunu’nda yapılması planlanan değişiklikle, OSB yönetimlerinin müteşebbis heyetle mülki idareye devri öngörülüyor. Yani tasarıyla sanayicinin yönetiminde olan OSB’ler valiliklerce yönetilecek.

OSB yöneticilerinin birçoğu, düzenlemeye karşı olduklarını belirtiyor. OSB yönetimlerinin valiliklere devredilmesiyle sanayide işlerin yavaşlayacağını kaydeden OSB yöneticileri, mevcut yapının bozulmamasını talep ediyor.

“OSB’LER ZAYIFLAR”
Türkiye’de son durum itibariyle 352 OSB bulunuyor ve çoğu genel kurulla yönetiliyor. Genel kurulu yapılmış OSB’lerde sanayicilerin mutlu olduğunu kaydeden OSB yönetimleri, bugünkü durumun değişmesiyle birlikte OSB’lerin zayıflayacağını ve anlaşmazlıkların yaşanacağını belirtiyor.

OSB’lerin kuruluş aşamasında, kamulaştırma ve diğer yazışmalarla ilgili müteşebbis heyetin, valinin dahil olması konusunun zaten var olduğuna dikkat çeken OSB yöneticileri, ancak genel kurulda sanayicilerin kendi kendini yönetebileceğini kaydediyor. Kamu görevlilerinin atanmasıyla OSB’lerin özünden saptırılacağını vurgulayan OSB yönetimleri, OSB’lere kamu kuruluşu kimliğinin verilmeye çalışıldığını savunuyor.

Anadolu’daki OSB’lerin valilikçe yönetilmesine ihtiyaç duyabileceğini belirten sanayiciler, ancak büyük OSB’lerde bürokrasiye gerek olmadığını söylüyor.

ÖZENALP NE DEDİ?
URTEB (Uluslararası Rekabet ve Teknoloji Birliği) Genel Başkanı ve 10 yılı aşkın süredir BOSB (Bursa Organize Sanayi Bölgesi) Denetim Kurulu Üyeliğini yapmış Ahmet Özenalp, söz konusu yasa tasarısını Rekabet.net’e değerlendirdi. Tasarının doğru bir karar olmadığını ve onaylamadıklarını belirten Özenalp; “OSB’lerin valiliklerce yönetilmesi kamuya bir fayda sağlamayacak. OSB’lerin kuruluş aşamasında bu şekilde yönetilmeleri müteşebbis heyet aşamasında zaten zorunlu. Ama genel kurula geçmiş OSB’ler için bu durum zorunlu olmamalı” şeklinde konuştu.

“REKABETTE SINIFTA KALIRIZ”
Tasarıyla birlikte sanayicinin rekabet edebilme gücünün de darbe alacağının altını çizen Özenalp, “sanayicilerimiz uluslararası arenada zor duruma düşecek. Demokratik ülkelerde OSB’ler kamu görevlileri tarafından yönetilmiyor. Bu düzenleme OSB’lerimizin rekabet etmesine müdahaledir” dedi.

Tasarının yasalaşması halinde sanayicinin rekabet açısından da sınıfta kalacağını söyleyen Özenalp, “bu şekilde hem ulusal hem de uluslararası alanda haksız rekabet artacaktır” diye konuştu.

OSBLER YAN GELİP YATMA YERİ DEĞİL
Yapılacak en önemli düzenlemenin OSB’lerin denetim sıklığının artırılması olduğunu söyleyen Özenalp, OSB yönetimlerini de eleştirdi.

OSB’lerin genel kurulda yönetimlerini oluştururken zamanını, tecrübesini sanayi için harcayacak yönetim kurulu toplantılarına koşarak gelecek, yönetim insanlarına görev vermesi gerektiğine dikkat çeken Özenalp; “Sadece yönetim kurulu üyesi unvanını cebine koyup hiç katkı koymamak gibi bir anlayış olmamalıdır. OSB’ler yan gelip yatma yerleri değildir” dedi.

“VALİLİKLER SANAYİCİLERİN SORUNLARINA YETİŞEMEZ”
Valiliklerin zaten çok yoğun çalıştığını, bu yoğunluk içinde OSB’lere vakit ayıramayacaklarını kaydeden Özenalp; “OSB’ler olarak ayda 2 kere yapılması gereken zorunlu toplantılarımız var. Biz bu toplantıları gerektiğinde daha fazla yapıyoruz. Valiliklerin bu durumda sanayicilerin sorunlarına yetişmesi mümkün değil” dedi. OSB’lerin yönetim anlayışında başkan figürünün çok önemli olduğunu söyleyen Özenalp, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Her şey başkana soruluyor bu doğru değil ama fiilen yapılan bu. Böyle bir şey olduğunda sayın valilerimize, kaymakamımıza nasıl ulaşılacaktır? Ayrıca kamu görevlilerimizin yükü çok artacaktır.”

“BİRİKMİŞ PARALAR KONTROL ALTINA ALINMAK MI İSTENİYOR?”
Düzenlemeyle birlikte “sanayi bölgelerinde yatırım için birikmiş paralar kontrol altına alınmak mı isteniyor?” Sorusunun akla geldiğini kaydeden Özenalp; “kurulma aşamasındaki yerleri kastetmiyorum ama bunun dışındaki OSB’ler sanayicinin kendi parasıyla satın aldığı yerler. Yönetimde değişiklik yapılmasının yerine OSB’lerde hukuksal alt yapının oturtulması ve denetimlerin daha fazla yapılması gerektiğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Rekabet.net